Bu terimlerin kısa bir açıklaması aşağıdaki gibidir:
TE: “Trafiği band genişliğinin olduğu yere koy”
NE: “Band genişliğini trafiğin olduğu yere koy”
NP: “Band genişliğini trafiik olması beklenen yere koy”
Bu terimlerin literatürde daha uzun açıklamalarını bulmak mümkündür, ancak bu kısa ifadeler kavramların esasında neyi ifade ettiğini ve bu kavramları birbirinden ayıran farklılıkları basit ve anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktadır.
TE’ de amaç trafiğin band genişliğinin olduğu yere konması olduğundan, TE aslında bir “yönlendirme (routing)” problemidir. Yönlendirme işlemi ile akan paketler için sağlanması gereken band genişliğinin öngörülmesine band genişliği provizyonu (bandwidh provisioning) ya da kısaca provizyon (provisioning) adı verilir. Bu yüzden TE, asıl işle aynı anda yapılması gereken ve mili saniyeler mertebesindeki hızlarla karar verilmesi gereken dinamik bir sorundur. TE algoritması geliştirilirken tipik performans metriği olarak “engellenme olasılığı (blocking probilitiy)” kullanılır. Bu durumda ağın kesin olarak kararlı bir halde çalıştığı varsayılır. Bu metriğin dışında yönlendirme işleminin kararsızlığını azaltan “convergence time” , “volume of control overhead” gibi başka önemli metrikler de vardır.
Ağ Mühendisliği (NE) konusunda ise geçmesi gereken karar süresi haftalar ya da aylar sürecek bir zaman dilimini kapsar. Bir ağ üzerindeki işlemler devam ettikçe, ve ağın üzerindeki trafik zamanla simetrik ya da asimetrik olarak arttıkça ağın belirli bölümleri daha yoğun bir hale gelebilir ve bu yoğun yerlerdeki sıkışıklığı gidermek için ek kapasite sağlanması gerekebilir. Bir ağın bazı bölümlerindeki kapasite diğerlerine göre çok çabuk tükenebiliyor olabileceğinden, işlemsel bir ağ üzerindeki linkler çok çeşitli kapasitelere sahip olabilir. Bu yüzden NE için tipik bir performans metriği “bitme olasılığı (exhaustion probability)” dır. Bu metrik, işlemdeki ağın kapasitesinin tükenme zamanını ifade eder. Bu durumda ağ sorumlusunun kapasite tükenme sorunu çözebilmesi için sermaye artırımına gitmesi gerekecektir. NE, her ne kadar akademik araştırma literatüründe hak ettiği yeri alamasa da günümüz ağlarında çok gerçekçi bir sorun teşkil etmektedir.
Ağ planlama (NP) ise ağın tasarımı aşamasından itibaren birkaç yıl süren bir planlama zamanı gerektirir. Gerçek bir ağ planlama problemi göz önüne alındığında, ağ gelecekte trafik büyümesi yaşayacağından kapasitesine eklemeler yapılması gerekecektir. Geçen zaman içerisinde ağın farklı bölümlerinde gereken kapasite miktarları, düşük maliyet gibi değişik faktörlerin etkisi, tasarım aşamasında göz önünde bulundurulur.
Bu Blogda Ara
21 Ağustos 2010 Cumartesi
18 Ağustos 2010 Çarşamba
GetDataBack Kullanımı
"büyümesi için resmin üzerine tıkla"
Geçenlerde yanlışlıkla ne asıl olduğunu anlayamadan bilgisayarımdaki taaa fi tarihinden beri oluşturduğum fotoğraf arşivimi bir çırpıda silmiş bulundum.. kısa bir şok un ardından verilerimi nasıl kurtaracağımı düşündüm, imdadıma GetDataBack programı yetişti..
Programı internetten kolayca bulup indirebiliyorsunuz, programı kurup verilerinizi sildiğiniz diskte tarama yapabiliyor, hatta verilerinize ulaşıp onları görüntüleyebiliyorsunuz. Ancak program lisanssızken verilerinizi kaydetmenize izin vermiyor..
Programı webde arayıp bulmam ve tüm fonsiyonları ile çalışabilmesi için doğru bir seri numarası bulmam uzun zamanımı aldı.
Bu nedenle bir dahaki sefere yana yakıla seri numarası arayanlara belki bir faydam dokunur diye hem programı hem de uygun seri numarasını içeren dosyayı rapide yükledim:
http://rapidshare.com/files/413771124/gdbnt.rar
Programı kullanırken dikkat edilecek husular;
Öncelikle, programın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için, Control Panel de, "user accounts" altından ; "change user account control settings" kısmına girilip, ayarın sıfır seviyesine getirilmesi gerekli... Böylece program bilgisayarınızda değişiklik yapabilecek.. Unutmadan, programla işimiz bitince de bu ayarı tekrar eski konumuna getirmek gerekiyor.
Bunun dışında programı kurduğunuz disk, kesinlikle veri kurtaracağınız disk olmamalı...
Böylece program çalıştıktan sonra 3 adımda sildiğiniz verileri görebiliyor, kalitesini kontrol edebiliyor ve istediğiniz konuma tekrar kaydedebiliyorsunuz, bu aşamada ise kurtarılan verileri yine kurtarma yaptığınız diske kaydetmememiz, başka bir yere kaydetmeniz gerekiyor..
Örneğin silinen veriler C diski altında ise, programı D diskine kurup, verilerinizi de C diskinden başka bir yere örneğin bir usb ye kaydedebilirsiniz, uamrım faydalı olabilmişimdir..
Bunun dışında programın help menusunden de yapmanız gereken adımları okuyup öğrenmeniz mümkündür.
Linkin çalışmaması durumunda bana haber vermeniz yeterli olur ;)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)