Bu Blogda Ara

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Trafik Mühendisliği (TE-Traffic Engineering), Ağ Mühendisliği (NE-Network Engineering) ve Ağ Planlama (Network Planning) Terimleri

Bu terimlerin kısa bir açıklaması aşağıdaki gibidir:

TE: “Trafiği band genişliğinin olduğu yere koy”
NE: “Band genişliğini trafiğin olduğu yere koy”
NP: “Band genişliğini trafiik olması beklenen yere koy”

Bu terimlerin literatürde daha uzun açıklamalarını bulmak mümkündür, ancak bu kısa ifadeler kavramların esasında neyi ifade ettiğini ve bu kavramları birbirinden ayıran farklılıkları basit ve anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktadır.

TE’ de amaç trafiğin band genişliğinin olduğu yere konması olduğundan, TE aslında bir “yönlendirme (routing)” problemidir. Yönlendirme işlemi ile akan paketler için sağlanması gereken band genişliğinin öngörülmesine band genişliği provizyonu (bandwidh provisioning) ya da kısaca provizyon (provisioning) adı verilir. Bu yüzden TE, asıl işle aynı anda yapılması gereken ve mili saniyeler mertebesindeki hızlarla karar verilmesi gereken dinamik bir sorundur. TE algoritması geliştirilirken tipik performans metriği olarak “engellenme olasılığı (blocking probilitiy)” kullanılır. Bu durumda ağın kesin olarak kararlı bir halde çalıştığı varsayılır. Bu metriğin dışında yönlendirme işleminin kararsızlığını azaltan “convergence time” , “volume of control overhead” gibi başka önemli metrikler de vardır.
Ağ Mühendisliği (NE) konusunda ise geçmesi gereken karar süresi haftalar ya da aylar sürecek bir zaman dilimini kapsar. Bir ağ üzerindeki işlemler devam ettikçe, ve ağın üzerindeki trafik zamanla simetrik ya da asimetrik olarak arttıkça ağın belirli bölümleri daha yoğun bir hale gelebilir ve bu yoğun yerlerdeki sıkışıklığı gidermek için ek kapasite sağlanması gerekebilir. Bir ağın bazı bölümlerindeki kapasite diğerlerine göre çok çabuk tükenebiliyor olabileceğinden, işlemsel bir ağ üzerindeki linkler çok çeşitli kapasitelere sahip olabilir. Bu yüzden NE için tipik bir performans metriği “bitme olasılığı (exhaustion probability)” dır. Bu metrik, işlemdeki ağın kapasitesinin tükenme zamanını ifade eder. Bu durumda ağ sorumlusunun kapasite tükenme sorunu çözebilmesi için sermaye artırımına gitmesi gerekecektir. NE, her ne kadar akademik araştırma literatüründe hak ettiği yeri alamasa da günümüz ağlarında çok gerçekçi bir sorun teşkil etmektedir.

Ağ planlama (NP) ise ağın tasarımı aşamasından itibaren birkaç yıl süren bir planlama zamanı gerektirir. Gerçek bir ağ planlama problemi göz önüne alındığında, ağ gelecekte trafik büyümesi yaşayacağından kapasitesine eklemeler yapılması gerekecektir. Geçen zaman içerisinde ağın farklı bölümlerinde gereken kapasite miktarları, düşük maliyet gibi değişik faktörlerin etkisi, tasarım aşamasında göz önünde bulundurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder