Bu Blogda Ara

27 Eylül 2010 Pazartesi

Telekom Ağlarına Genel Bakış

Telekom ağları, Erişim Ağı (Access Network), Metropol Alan Ağı (Metropolitan-Area Network) ve Omurga Ağ (Backbone Network) olarak adlandırılmaktadır. Şekil, telekom ağları konusunda bir bilgi  vermektedir.


      Uzun mesafe
    100 – 1000 km arası
   Karmaşık (Mesh)
        
    Metro (ofisler arası)
    10-100 km arası
     Halkalar şeklinde

     Erişim, kullanıcılar
    Birkaç km kadar
       PON’lar, hubbed ring


Erişim ağı (Access Network), son kullanıcıların ağın diğer kısmına erişmesini sağlayan yapıdır. Son kullanıcılar evlerinden internete bağlanan kimseler olabileceği gibi bir ofiste çalışan personel de olabilir. Erişim ağı ancak 20 km’ ye kadar bir alan tarar, bu alanda Local Exchange Carriers (LECs) adı verilen bölgesel Telekom şirketlerinin kullanılması uygun olur.
Erişim katmanı için günümüzde hala kullanılmakta olan mevcut çözümler ise çevirmeli (dial-up) modemler, yüksek hızlı hatlar (T1 / E1 gibi), Sayısal Abone Hattı (DSL) ve kablolu modemdir. Bununla beraber, erişim katmanı ağ için bir darboğaz teşkil etmektedir ve erişim katmanındaki kullanıcılar cihazlarına daha büyük band genişliği dağıtılmasını talep etmeye devam etmektedirler. Daha büyük bir band genişliği sağlanırken, bunun maliyet açısından da uygunluğunun göz önünde bulundurulması gerekir. Bu aşama, araştırma ve geliştirme çalışmasının kilit noktasıdır. Ucuz, daha evvel denenmiş ve her yerde bulunan Ethernet teknolojisini pasif optik ağlarda kullanmak günümüzde uygun çözüm yollarından birisi olarak görülmektedir. Bu teknoloji Ethernet Pasif Optik Ağ (EPON) teknolojisi olarak adlandırılır.
Metropol alan ağı ise bir şehri ya da daha büyük bir yerleşkeyi kapsayacak büyüklüktedir. Yerel hizmet sağlayıcıları (LECs-Local Exchange Carriers) tarafından sağlanan köklü Sonet/SDH halka (ring) ağlarının yapısını, çoklu dalga boylu halini metro ağlara  uygulamak mümkündür. Bu yapıda bulunan “göbek” (hub) düğüm,  tıpkı bir merkezi ofis (Central Office-CO) gibi, halka üzerinde bulunan diğer düğümlere servis sağlar. Koordinasyonu daha kolay bir hale getirmesi nedeniyle “göbekli halka” (hubbed ring) yapı, erişim ağı katmanında da kullanılmaktadır. Omurga ağ ise çok uzun mesafeleri kapsar. Her bir link, birkaç yüz metre ile birkaç bin metre arasında değişebilmektedir.




    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder